Page 81 - Hungarian Golf Magazin - 2010/1.
P. 81
golf
VERSENY NEVE VERSENY NEVE 5 2010/1 hungarian golf magazin
Pontos információim nincsenek, de
előfordulhat, hogy egy jobb tokajit
választ a palota sommelierje, elvégre a
jó tokaji lehet elég drága és ritka, ah-
hoz, hogy méltó legyen királyi aszta-
lokra, mint azt néhány tokaji borház
akár saját címkéjén is hangoztatja.
Hogy látod a magyar borok helyze-
tét ma a nemzetközi mezőnyben?
Az édes tokajival még sajnos senki
nem tudott még igazi sikert elérni.
Ugyan néhány étteremben lehet néha
száraz tokajit vagy egyéb magyar bort
találni, de ez nagyon ritka és több-
nyire valami magyar kapcsolat van a
háttérben. Én egy Tokajit tartok, de az
elmúlt félévben mindössze csak egy
palackot adtunk el, ami talán inkább a
kategória, mintsem desszertbor nép-
szerűtlenségét mutatja. A másik nagy
magyar melléfogás, a világhíres a bika-
vér/bull’s blood, mint félédes szennylé
a hetvenes évekből. Világhírű lebőgés
és szégyen, szégyen, azért mert most
már sokan készítenek csodálatos bi-
kavéreket, gondoljuk csak a megbol-
dogult Gál Tiborra, vagy bármelyik ezer forintot valamiért, ami az eredetit leményt formálni róla. Ha komo-
más élvonalbeli egri termelőre. A leg- másolja hasonló áron, amikor 30-50 lyan vesszük, akkor éveket, ha nem
nagyobb probléma az, hogy ami jó fontért már igen jó érlelt bordóit vá- évtizedeket kell főállásban a borral
lenne, azt nem lehet elég nagy men- sárolhat. Sokkal őszintébb, olcsóbb és foglalkozva eltöltenünk, hogy füg-
nyiségben piacra dobni, ahhoz hogy szívmelengetőbb egy jó zweigelt vagy getlen szakvéleményünk lehessen.
nemzetközileg is befuthasson, amiből kadarka, egy fűszeres Kékfrankos Sop- Aki szereti a bort, és hobbi szinten
meg sokat termelnek, az meg az alsó ronból vagy valami Lőrinc Gyuritól a próbálgatja, kóstolgatja, az olyan,
polcon köt ki mint az ASDA vagy WA- St Andreától. Személyesen butának mint egy amatőr műgyűjtő: tetsz-
ITROSE ’Hungarian Pinot Grigio’. tartom a Sauvignon Blanc-divatot és het neki az alkotás vagy nem, de
még annál is nagyobb melléfogásnak nem mondhatja, hogy Chagal jobb
Milyen magyar bort ajánlanál a Pinot Grigió őrületet. Ha van Som- vagy rosszabb, mint Van Gogh, de
egy könnyű magyaros vacsorához ló, Tokaj meg Kéknyelű Badacsonyból, sajnos a legtöbben ezt teszik. A bort
azoknak, akik jelen pillanatban akkor csak a borokban kevésbé jártas nem kell túl komolyan venni! A bor
még nem engedhetik meg maguk- iszik nemzetközi sikertörténeteket célja, hogy a fogyasztó élvezze az
nak, hogy egy Michelin csillagos másoló hazai koppintásokat. ízeket, és az aromák egy más világ-
étteremben vacsorázzanak? (fehé- ba repítsék őt. A bor öröm és kön-
ret és vöröset is) Az látszik, hogy szereted a bort, de nyedség, a barátság itala, a szereteté,
mi az, amit nem szeretsz a borral ne hagyjuk, hogy túl komolyan ve-
Ha magyar bort iszom, szeretem az kapcsolatban? gyék, arra itt van egy egész képzett
eredetit, nem tartom különleges hadseregnyi szőlész, borász szakíró,
magyar specialitásnak a villányi vagy A bor, mivel sokszor kulturális és borkereskedő és sommelier, mi elvé-
szekszárdi francia fajtákból nemzet- gazdasági státusz kötődik hozzá, gezzük a munka fáradtságos részét,
közi technikával kiművelt bort, ráadá- sznob kellékként funkcionál. Ma így az öröm és önfeledt vidámság a
sul sokszor túl drága. Ki fizetne 10-15 már divatos érteni a borhoz és vé- borivóké.
2010.05.05. 14:32:28
76-77-e Bor anyag hgU 2010per1.i5 5 2010.05.05. 14:32:28
76-77-e Bor anyag hgU 2010per1.i5 5