Page 81 - Hungarian Golf Magazin - 2010/1.
P. 81

golf
          VERSENY NEVE                                        VERSENY NEVE                    5  2010/1 hungarian golf magazin



                  Pontos információim nincsenek, de
                  előfordulhat, hogy egy jobb tokajit
                  választ a palota sommelierje, elvégre a
                  jó tokaji lehet elég drága és ritka, ah-
                  hoz, hogy méltó  legyen királyi aszta-
                  lokra, mint azt néhány tokaji borház
                  akár saját címkéjén is hangoztatja.


                  Hogy látod a magyar borok helyze-
                  tét ma a nemzetközi mezőnyben?


                  Az édes tokajival még sajnos senki
                  nem tudott még igazi sikert elérni.
                  Ugyan néhány étteremben lehet néha
                  száraz tokajit vagy egyéb magyar bort
                  találni, de ez nagyon ritka és több-
                  nyire valami magyar kapcsolat van a
                  háttérben. Én egy Tokajit tartok, de az
                  elmúlt félévben mindössze csak egy
                  palackot adtunk el, ami talán inkább a
                  kategória, mintsem desszertbor nép-
                  szerűtlenségét mutatja. A másik nagy
                  magyar melléfogás, a világhíres a bika-
                  vér/bull’s blood, mint félédes szennylé
                  a hetvenes évekből. Világhírű lebőgés
                  és szégyen, szégyen, azért mert most
                  már sokan készítenek csodálatos bi-
                  kavéreket, gondoljuk csak a megbol-
                  dogult Gál Tiborra, vagy bármelyik  ezer forintot valamiért, ami az eredetit  leményt formálni róla. Ha komo-
                  más élvonalbeli egri termelőre. A leg-  másolja hasonló áron, amikor 30-50  lyan vesszük, akkor éveket, ha nem
                  nagyobb probléma az, hogy ami jó  fontért már igen jó érlelt bordóit vá-  évtizedeket kell főállásban a borral
                  lenne, azt nem lehet elég nagy men-  sárolhat. Sokkal őszintébb, olcsóbb és  foglalkozva eltöltenünk, hogy füg-
                  nyiségben piacra dobni, ahhoz hogy  szívmelengetőbb egy jó zweigelt vagy  getlen szakvéleményünk lehessen.
                  nemzetközileg is befuthasson, amiből  kadarka, egy fűszeres Kékfrankos Sop-  Aki szereti a bort, és hobbi szinten
                  meg sokat termelnek, az meg az alsó  ronból vagy valami Lőrinc Gyuritól a  próbálgatja, kóstolgatja, az olyan,
                  polcon köt ki mint az ASDA vagy WA-  St Andreától. Személyesen butának  mint egy amatőr műgyűjtő: tetsz-
                  ITROSE ’Hungarian Pinot Grigio’.  tartom a Sauvignon Blanc-divatot és  het neki az alkotás vagy nem, de
                                                   még annál is nagyobb melléfogásnak  nem mondhatja, hogy Chagal jobb
                  Milyen magyar bort ajánlanál  a Pinot Grigió őrületet. Ha van Som-  vagy rosszabb, mint Van Gogh, de
                  egy könnyű magyaros vacsorához  ló, Tokaj meg Kéknyelű Badacsonyból,  sajnos a legtöbben ezt teszik. A bort
                  azoknak, akik jelen pillanatban  akkor csak a borokban kevésbé jártas  nem kell túl komolyan venni! A bor
                  még nem engedhetik meg maguk-    iszik nemzetközi sikertörténeteket  célja, hogy a fogyasztó élvezze az
                  nak, hogy egy Michelin csillagos  másoló hazai koppintásokat.     ízeket, és az aromák egy más világ-
                  étteremben vacsorázzanak? (fehé-                                  ba repítsék őt. A bor öröm és kön-
                  ret és vöröset is)               Az látszik, hogy szereted a bort, de  nyedség, a barátság itala, a szereteté,
                                                   mi az, amit nem szeretsz a borral  ne hagyjuk, hogy túl komolyan ve-
                  Ha magyar bort iszom, szeretem az  kapcsolatban?                  gyék, arra itt van egy egész képzett
                  eredetit, nem tartom különleges                                   hadseregnyi szőlész, borász szakíró,
                  magyar specialitásnak a villányi vagy  A bor, mivel sokszor kulturális és  borkereskedő és sommelier, mi elvé-
                  szekszárdi francia fajtákból nemzet-  gazdasági státusz kötődik hozzá,  gezzük a munka fáradtságos részét,
                  közi technikával kiművelt bort, ráadá-  sznob kellékként funkcionál. Ma  így az öröm és önfeledt vidámság a

                  sul sokszor túl drága. Ki fizetne 10-15  már divatos érteni a borhoz és vé-  borivóké.







                                                                                                              2010.05.05.   14:32:28
         76-77-e Bor anyag hgU 2010per1.i5   5                                                                2010.05.05.   14:32:28
         76-77-e Bor anyag hgU 2010per1.i5   5
   76   77   78   79   80   81   82   83   84   85   86