Page 36 - Hungarian Golf - Kincses Kalendárium 2011.
P. 36
Golfozók
menüje
tetlen. Azonban, nincsen olyan források mennyiségét jelölik (a
A helyes és megfelelő ét-
rend a kulcsa mindennek. speciális étel vagy diéta, ami napi kalóriabevitel szempontjá-
Egy kiegyensúlyozott, minden golfozónak megfelel, il- ból), amiket mindenképpen bele
„bűnözés mentes” táplál- letve azonos mértékben elégíti kell építeni a golfozó étkezési
kozási szokás nem csak ki a szükségleteit ezen a téren; szokásaiba.
életünket hosszabbíthatja mindazonáltal vannak alapve- – 20-30% fehérje
meg, de munkánk során is tések, amiket hasznos lehet át- – 20-25% zsír
számos előnyét élvezhet- tekintenünk. – 50-60% szénhidrát
jük. Egy sportolónak pe- Egy golfozó étrendjének kidol-
dig mindennél jobban oda gozásakor fontos, hogy össz- A felsorolt értékek hagynak azért
kell fi gyelnie étrendjére, hangba tudjuk hozni a sze- elég teret a kombináláshoz, és an-
hiszen a testével verseny- mélyre szabott szükségleteket nak, hogy egy megfelelő arányt
zik, amit igenis ápolni kell; a játékos edzéstervével, vala- tudjon a játékos kialakítani. Itt
a megmérettetések alkal- mint versenynaptárával. Amió- van néhány elterjedt aránypár,
mával a lehető legideáli- ta a szénhidrát az az elsődleges amelyek bizonyítottan képesek
sabb kondíciót kell elérni, üzemanyag, ami a teljesítményt a teljesítmény fokozására. A sor-
ami nagyfokú karbantar- fokozni képes az aktív és teljesít- rend: szénhidrát-fehérje-zsír.
tást igényel. ményorientált sportokban, az- – 50-30-20
óta a játékosok diétájának meg- – 55-25-20
A GYŐZELEMRE határozásakor minden szakértő – 60-20-20
fontos szerepet szán neki.
ÉHES GOLFOZÓ Annak érdekében, hogy egy Ezen kombinációk bármelyike
Ahhoz, hogy a golfozó a leg- átlagos golfozó optimális tel- képes elősegíteni az egyensúlyt,
jobb teljesítményt tudja nyúj- jesítményt tudjon nyújtani a aminek eredményeképpen a
tani a pályán, a megfelelően golf-pályán, ahhoz az alábbi szá- szénhidrát tiszta energiaként
összeállított, és a részletekig ki- zalékokat kell fi gyelembe ven- fog megjelenni, növelve a spor-
dolgozott étrend elengedhe- ni. Az értékek a különböző étel- toló erejét és állóképességét.