Page 63 - Hungarian Golf - 2009/5.
P. 63

golf
          VERSENY NEVE                                        VERSENY NEVE                   61  2009/5 hungarian golf magazin




                      Az érzékek                   Lassan fogyasszuk az első kortyot, és  ját fedezheti fel. Elképzelhető például
                                                   a tökéletes élmény érdekében tegyük  olyan kakaóaroma, amely étcsokolá-
                     szimfóniája                   ezt oly módon, hogy először a nyel-  déra vagy édesgyökérre emlékeztet. A
                                                   vünk érezze az ízeket. Az ízlelőbimbók  fás aromák például fenyő- vagy szan-
                  – ízek és aromák                 megkülönböztetik az édes, sós, sava-  tálfára emlékeztethetnek. Kevésbé
                                                   nyú, keserű és „umami“ ízt. Különö-  intenzív a gabonás és a vajas aroma,
                  Amennyiben odaadással fogyaszt-  sen meghatározó a savasság, melyet  vagy a gyümölcsös és a boros aroma,
                  juk, akkor minden egyes eszpresszó  a nyelvünk szélén, és a keserű anyag,  melynek íze olyan piros gyümölcsökre
                  ünnep az érzékszerveinknek. Ünnep  amelyet a nyelvünk hátsó középső ré-  hasonlít, mint a málna, az áfonya vagy
                  még fülünknek is, mert a NESPRESSO  szén érzékelünk. Amennyiben cukor-  a szeder íze. Szintén könnyen azono-
                  élménye azzal a varázslatos hanggal  ral fogyasztjuk, az édes ízt a nyelvcsú-  síthatók a citrusos aromák, mint a cit-

                  kezdődik, amikor a finom fekete a  cson érezzük. A kóstoláskor a tapintás  rom vagy a bergamottnarancs.
                  gépből a csészébe kerül. A krémről  is fontos szerepet játszik. Az ajkak és a
                  alkotott első ítéletünket a szemünk  nyelv jeleznek vissza a kávé és a krém  Érdekesség, hogy egy eszpresszó aro-
                  hozza meg: ideális esetben a „crema”  összetételéről és testességéről.   mái körülbelül 900 alkotóelemből
                  mogyoróbarna és homogén, szinte                                   állnak össze, melyek közül mindössze
                  feltapad a csésze oldalára, valamint  Ha így kóstolunk, akkor észrevesszük,  kb. 50 felel a meghatározó ízekért és
                  sok apró buborékból áll, melyek visz-  hogy minden eszpresszó saját és egye-  illatokért. Maga a lefőzött kávé
                  szaverik a fényt. Végül az orrunkkal  di ízprofi llal rendelkezik.             csak néhány percig íz-
                  felfedezhetjük a kávé aromáját. Elő-  Mindazonáltal a domi-                      letes igazán. Ezután

                  ször a finom és különösen aromás  náns és tipikus pör-                            elillan a pörkölt
                  jegyeket érezhetjük, majd amikor a  költ íz adja a rövid ital                     karakterért felelős
                  csészébe helyezzük a kanalat, előbújik  jellegzetes kávé ízét.                    anyag, és a kese-

                  a nehezebb, pörkölt illat is.    Aki azonban figyel az                              rű anyagok sav-
                                                   illatokra és az ízekre,                           vá változnak.
                  Az eszpresszó tényleges kóstolása csak  a további aromaje-
                  a fenti előkészületek után kezdődik.  gyek teljes skálá-
   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68