Page 63 - Hungarian Golf - 2009/5.
P. 63
golf
VERSENY NEVE VERSENY NEVE 61 2009/5 hungarian golf magazin
Az érzékek Lassan fogyasszuk az első kortyot, és ját fedezheti fel. Elképzelhető például
a tökéletes élmény érdekében tegyük olyan kakaóaroma, amely étcsokolá-
szimfóniája ezt oly módon, hogy először a nyel- déra vagy édesgyökérre emlékeztet. A
vünk érezze az ízeket. Az ízlelőbimbók fás aromák például fenyő- vagy szan-
– ízek és aromák megkülönböztetik az édes, sós, sava- tálfára emlékeztethetnek. Kevésbé
nyú, keserű és „umami“ ízt. Különö- intenzív a gabonás és a vajas aroma,
Amennyiben odaadással fogyaszt- sen meghatározó a savasság, melyet vagy a gyümölcsös és a boros aroma,
juk, akkor minden egyes eszpresszó a nyelvünk szélén, és a keserű anyag, melynek íze olyan piros gyümölcsökre
ünnep az érzékszerveinknek. Ünnep amelyet a nyelvünk hátsó középső ré- hasonlít, mint a málna, az áfonya vagy
még fülünknek is, mert a NESPRESSO szén érzékelünk. Amennyiben cukor- a szeder íze. Szintén könnyen azono-
élménye azzal a varázslatos hanggal ral fogyasztjuk, az édes ízt a nyelvcsú- síthatók a citrusos aromák, mint a cit-
kezdődik, amikor a finom fekete a cson érezzük. A kóstoláskor a tapintás rom vagy a bergamottnarancs.
gépből a csészébe kerül. A krémről is fontos szerepet játszik. Az ajkak és a
alkotott első ítéletünket a szemünk nyelv jeleznek vissza a kávé és a krém Érdekesség, hogy egy eszpresszó aro-
hozza meg: ideális esetben a „crema” összetételéről és testességéről. mái körülbelül 900 alkotóelemből
mogyoróbarna és homogén, szinte állnak össze, melyek közül mindössze
feltapad a csésze oldalára, valamint Ha így kóstolunk, akkor észrevesszük, kb. 50 felel a meghatározó ízekért és
sok apró buborékból áll, melyek visz- hogy minden eszpresszó saját és egye- illatokért. Maga a lefőzött kávé
szaverik a fényt. Végül az orrunkkal di ízprofi llal rendelkezik. csak néhány percig íz-
felfedezhetjük a kávé aromáját. Elő- Mindazonáltal a domi- letes igazán. Ezután
ször a finom és különösen aromás náns és tipikus pör- elillan a pörkölt
jegyeket érezhetjük, majd amikor a költ íz adja a rövid ital karakterért felelős
csészébe helyezzük a kanalat, előbújik jellegzetes kávé ízét. anyag, és a kese-
a nehezebb, pörkölt illat is. Aki azonban figyel az rű anyagok sav-
illatokra és az ízekre, vá változnak.
Az eszpresszó tényleges kóstolása csak a további aromaje-
a fenti előkészületek után kezdődik. gyek teljes skálá-