Page 168 - Hungarian Golf Kincses Kalendárium 2019.
P. 168

168 • interjú                                                        hungarian golf






               Bár Franciaországot nevezik a sajtok hazájának,  A Nemzet Sajtja címet a Reményik Kálmán
               ettől függetlenül fantasztikus gyöngyszemeket  által készített Balaton sajt nyerte, ezzel lehe-
               lehet találni a sajtokról kevésbé ismert, kisebb  tőséget kapott arra, hogy részt vegyen a sajtok
               országokban is. Magyarországon több ilyen kü- Bocuse d’Or-ján, Mondual du Fromage elne-
               lönleges, minőségi gyöngyszemet találtunk”—  vezésű világversenyen.
               jelentette ki Dennis Halle sajtszakértő.







































               Az angol származású zsűritag, Ross Capes  „Nagyon  boldog  vagyok,  hogy  ilyen  szép
               családja 1934 óta foglalkozik kézműves sajtok  eredményt értünk el. Bár a sajtjaink nem azzal
               készítésével, és most is az eredeti receptúrák  a motivációval készülnek, hogy aranyérmet
               alapján dolgoznak, hagyományos technológi- nyerjenek, de nagyon sokat jelent, ha a vásár-
               ával. A brit sajtipar fontos segítője és képvise- lók mellett a szakma is értékeli alkotásainkat.
               lője, több brit termék köszönheti neki nemzet- 2014 óta készül a rövid érlelési idejű Balaton
               közi megjelenését. Szinte minden pozícióban  sajt. Azt szeretem benne, hogy jól megfogha-
               kipróbálta magát az iparágban, több nemzet- tó, elegáns, de tejközeli az ízvilága. Talán a bí-
               közi sajtverseny aktív bírálója, a Sajtértékelők  rálók is ezt vették észre.
               Szövetségének  tagja.„Új  vagyok  a  magyar
               sajtokban, de le vagyok nyűgözve, mert kivá- Úgy gondolom, hogy az a verseny legnagyobb
               ló minőségűek. Akadtak az angol sajtokhoz  hozadéka,  hogy  nemzetközi  zsűri  bírálta,
               rendkívül hasonlóak, és hozzájuk képest tel- és az ő véleményük alapján tovább tökélete-
               jesen különbözőek is. Például a fokhagymás  síthetem a Balatont. Így a világversenyre még
               és a mazsolás ízesítésűek nagyon megleptek.  jobb lesz”— hangsúlyozta Reményik Kálmán.
               A félkemény és kemény sajtok közül kerültek
               ki a kedvenceim, valamint a győztes sajt is”  Az ezüstérmet a Bikácsi Sajtműhely Major
               — árulta el Ross Capes sajtszakértő.         sajtja, az 5 hónapos érkelésű kecskesajt kapta.
   163   164   165   166   167   168   169   170   171   172   173