Page 167 - Hungarian Golf Kincses Kalendárium 2019.
P. 167
hungarian golf interjú • 167
Azt gondolom, hogy a Nemzetek Sajtfesztivál-
ján felvonultatott 25 ország 400 féle sajtja ki-
nyitja a látóteret. Emellett roppant fontos, hogy
az egyre jobb sajtokat gyártó termelők megmu-
tathassák magukat, ezért indítottuk el a Nemzet
Sajtja versenyt, melynek zsűrizését két nemzet-
közi szaktekintély végezte, és a győztes részt
vehet a sajtok Bocuse d’Or-jának tartott Mondial
du Fromage elnevezésű világversenyen. Úgy
gondolom, hogy a fesztivál sikere tovább erősíti
a felelősségünket abban, hogy folytassuk külde-
tésünket”— mondta Gábossy Ádám, a II. SZEGA
Nemzetek Sajtfesztiváljának főszervezője.
Dennis Halle a francia sajtgyártás és termék-
fejlesztés egyik ikonikus, máig aktívan dolgo-
zó alakja. Kiemelt érdeme van több sajtfajta
kifejlesztésében, megalkotásában. Japánban
az egyik első európai volt, aki kiemelt szere-
A sajtkészítők pedig a Sajtkollégium előadásain pet játszott a helyi sajtgyártási technológia
vehettek részt, ahol hazai és nemzetközi szak- fejlesztésében, a francia sajtgyártási technoló-
tekintélyek előadási segítették fejlődésüket. gia japán környezetbe történő adaptálásában.
Jelenleg az egyik legnagyobb sajtgyártó cég
„Az esemény által hazánk újabb nagy lépést tett minőségbiztosítási vezetője.
a kifinomult, minőségi sajtfogyasztás irányába,
amire óriási szükség van, hiszen az EU-s - évi „Úgy gondolom, hogy ha jó minőségű sajtot
18 kg-os - átlag mintegy kétharmadát, hozzá- kóstolunk, akkor örömöt szeretnénk érezni.
vetőleg 13 kiló sajtot fogyasztunk, és ennek A magyar sajtok bírálata közben sokszor érez-
körülbelül 70%-át a trappista teszi ki. Küldeté- tem a különlegesség és a teljesség örömét.
sünknek érezzük, hogy a magyar közönséggel Budapesten többnyire olyan sajtokat ízleltem,
minél több minőségi sajtot ismertessünk meg, amilyenekkel Franciaországban nemigen ta-
ezáltal formáljuk az ízlésüket. lálkozni. Éppen ezért nagy hatással voltak rám.