Page 173 - Hungarian Golf Kincses Kalendárium 2018.
P. 173
hungarian golf gasztro • 173
BISZTRÓ SÉFJEITŐL
MÁKOS TÉSZTA VANÍLIA FAGYLALTTAL,
GYÜMÖLCSÖKKEL
Hozzávalók 4 adagra:
• finomliszt, 240 g
• tojás, 3db
• só, 1 kiskanál
• darált mák, 120 g
• méz, 30 g
• vanília fagylalt, 100 g
• idény gyümölcs
• porcukor
A lisztből, tojásokból kevés víz és só hozzáadá- A mákos tésztából a tányéron fészket formá-
sával hosszú metéltet készítünk. Forrásban lévő zunk, ebbe egy gombóc vaníliafagylaltot te-
vízben pár perc alatt készre főzzük. Közben szünk (ha van lehetőségünk készítsünk házilag
mézet karamellizálunk, kevés vaj hozzáadásá- a fagylaltot) és díszítsük idénygyümölccsel.
val, ebbe tesszük a darált mákot és beleforgat-
juk a frissen kifőtt tésztát.
Közben elkészítjük a dödöllét. A burgonyát megpucol-
juk, nagyobb kockákra vágjuk és sós vízben puhára
főzzük. Leszűrjük, visszatesszük a tűzhelyre, majd
folyamatos lassú melegítés és határozott keverés
közben hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük, tör-
jük, ameddig egységes masszát kapunk.
Ezt kihűtjük, majd evőkanállal galuskákat formá-
zunk belőle. A kiszaggatott dödöllét kevés zsírban
pirítjuk, majd az apróra vágott vöröshagymával
együtt készre pirítjuk.
Lecsót készítünk vöröshagymából, paprikából és pa-
radicsomból.
Ezt tálaljuk egy mélytányér aljába, mellé tesszük a dödöllét, Ízlés szerint néhány csepp tejföl-
a tetejére pedig 2-3 szelet marhapofát, ezt meglocsoljuk egy lel díszíthetjük.
kevés mártással, amit a pofa párolólevéből készítettünk.