Page 171 - Hungarian Golf - Kincses Kalendárium 2011.
P. 171

Az ételválasztásnak pedig támogatnia
                     kell a koncentrációs képesség kiteljesedését.
                     Bármilyen olyan étel, amely gyors ütemben
                     növeli a vércukorszintet, így az izgalmi álla-
                     potot is fokozza, nagyon nehezen fordítha-
                     tó vissza a normális kerékvágásba. Maximá-

                     lis figyelmet igényel tehát az, hogy milyen
                     típusú ételt veszünk magunkhoz. A vércu-
                     korszint drasztikus emelkedését kiváltó bű-
                     nös ételek mind egyszerű szénhidrátok: a
                     cukor bármilyen formája, fehér kenyér, ga-
                     bona, tészta, gyümölcs, juice, szódavíz. Min-
                     dig olvassuk el a címkén szereplő adatokat.
                     Néhány étel megbújva tartalmazhat magas
                     fruktóz szirupot. Ez a legegészségtelenebb
                     fajtája a cukornak, amit csak el tudunk kép-
                     zelni, és ez szinte mindenben van, mivel ol-
                     csó. Egy golfozó azonban nem adhatta ol-
                     csón a bőrét! A másik negatívuma, hogy a
                     szervezetünk nem képes megfelelő módon
                     megemészteni ezeket, és sokkal fáradtabb-
                     nak, nyúzottabbnak és éhesebbnek érezzük
                     majd magunkat, amely szintén sokat ront a
                     koncentrációnkon.
                       Annak érdekében, hogy maximalizálni
                     tudjuk az energiánkat anélkül, hogy túlsá-
                     gosan is éberek legyünk, a következő arányt
                     kell kombinálni: 1 Protein + 1 Szénhidrát + ½
                     Zsír. Mindez egy lassú folyamatú lebontást,
                     és egy sokáig kitartó energiatöbbletet fog
                     jelenti. A legoptimálisabb az, ha a fehérjét
                     természetes módón táplált állatokkal, hallal
                     és babbal juttatjuk be a szervezetünkbe. A
                     komplex szénhidrát esetében bármilyen or-
                     ganikus gyümölcsre vagy zöldségre bátran
                     igent mondhatunk, a legjobb pedig az len-
                     ne, ha szinte már a szüret vagy betakarítás
                     után tudnánk fogyasztani ezeket. A megfe-
                     lelő zsírmennyiséget a természetes módon
                     etetett állatokból, halakból nyerhetjük ki,
                     de hasznos lehet még az avokádó, az oliva
                     olaj és a magvak is. A hidrogénezett zsíro-
                     kat (margarin) azonban gyorsan felejtsük
                     el, mert sokkal többet ártanak testünknek,
                     mint azt gondolnánk! Ezek az ételek megad-
                     ják a golfozó számára az optimális mennyi-
                     ségű és minőségű táplálékbevitelt, és ezzel
                     együtt az egészséges szervezet kialakítását
                     is elősegítik.
                        És ami az egyik legfontosabb, hogy kö-
                     telező kivinnünk a pályára valamiféle ételt
                     (mondjuk egy egész banánt, vagy egy kis
                     mandulát), és nem szabad megvárnunk,
                     amíg éhesek leszünk. Gondolkozzunk elő-
                     re a táplálék szintjén, hogy aztán a gondol-
                     kodásunkat ne vesse vissza a megfelelő étel
                     hiánya.
   166   167   168   169   170   171   172   173   174   175   176