Page 94 - Hungarian Golf Kincses Kalendárium 2020.
P. 94

94 • portré                                                          hungarian golf





























               „Az ember, aki a prominen- „Az igazgató, aki néha belenéz  „Csúcs, amit Lakatos Vilmos a Bateu Ivre Ét-
               sekkel egy ligában van”  a szakácsai lábosába”      teremben a vendégeinek tálal”. Ez az étterem
                                                                   kapta Németország első Michelin csillagját.



               „A következő három újságcikkben már arról tu- „Akkoriban a leghíresebbé vált vendéglátó-ipa-
               dósítanak, hogy mit művelek 35 éves fejjel a düs- ri egység – a Firma Vortmann GmbH – négy
               seldorfi hírességek miliőjében. No de hogyan  üzletet üzemeltetett, ahol első évben üzletve-
               történt ez a karrier ívelés? Úgy éreztem 1964- zető asszisztensként kezdtem, utána két ét-
               ben, hogy az iskola nem sok mindenre tanított  termének üzletvezetője, majd három év után
               meg és a gasztronómiai szakma megbecsült- a GmbH igazgatója lettem. Feladatom a mo-
               sége még gyerekcipőben járt Magyarországon.  dern új konyha, a Paul Bocuse nevéhez fűző-
               Ezért felhúztam a bakancsomat és disszidáltam  dő „Nouvelle cuisine” németországi bevezeté-
               Németországba. Tudtam, hogy fantáziámmal,  se, valamint ebben már járatos kiváló francia
               szorgalmammal és némi szerencsével sikert ér- szakemberek idecsábítása volt. Rövid idő után
               hetek el. Először Nürnbergbe és Schwarzwaldba  rájöttem, hogy a konyha még nem minden,
               vetett a sorsom, de az igazi karrierem a mün- fontos a vendégkör kialakítása és a „sehen und
               cheni Bayerische Hofban kezdődött (5 legna- gesehen werden”, azaz lássak és engem is lás-
               gyobb német szálloda egyike), a szállodai direk- sanak élménynek a nyújtása, valamint a sze-
               tor asszisztense lettem. Mondanom sem kell, egy  mélyre épülő vendéglátás művészete. Miattam
               csapásra rengeteg újdonságot tanultam az igazi  jöttek a vendégek – sokszor velem is távoztak
               vendéglátásról. Ezután, 1968-ban jutottam el  egy golfjátékra, egy magánrepülős kiruccanás-
               Düsseldorfba, a nagy német gazdasági fellendü- ra. Úgy érezték törődöm velük, szórakoztatom
               lés „Wirtschaftswunder” korszakában.”        őket és persze mindig a topon lévő ételkü-
                                                            lönlegességekkel finomítom ízlésüket. Óvtam
               „Ez a korszellem „Zeitgeist” új életérzéssel járt  a magánéletüket, magánklub jelleggel szűrtem
               együtt: úgy éreztem a pénz a földön hevert,  a vendégkört és így bizalommal jöttek és fel-
               csak fel kellett venni. Düsseldorf nagyon nem- hőtlenül szórakoztak nálam.”
               zetközi lett, sok pénzük volt az embereknek.
               A nemzetközi hedonista elit mondén életstí- „36 évesen az éjszaka királynőjeként elhíresült
               lusához hozzátartozott, hogy Sylt szigetére,  francia Régine Zylberbergnek látókörébe ke-
               Saint Moritzra és Saint Tropez-ba jártak mulat- rültem, aki az 1970-es években egy világhíres
               ni, a legújabb divattrendek szerint öltözködtek,  szórakoztató konszernt hozott létre. Három
               a legjobb autókkal tettek pár kört, mielőtt le- kontinensen, közel fél évszázadon át 25 helyet
               parkoltak a legjobb éttermek előtt. Minden fel- üzemeltetett, ahol a nap 24 órájából 17-et le-
               felé szárnyalt, így a gasztronómia is forradalmi  hetett bulizni – az ő nevéhez fűződik a modern
               lépésekben kezdett kivirágozni.”             disco feltalálása. Mivel bensőséges, szűrt ven-
   89   90   91   92   93   94   95   96   97   98   99