Page 94 - Hungarian Golf Kincses Kalendárium 2020.
P. 94
94 • portré hungarian golf
„Az ember, aki a prominen- „Az igazgató, aki néha belenéz „Csúcs, amit Lakatos Vilmos a Bateu Ivre Ét-
sekkel egy ligában van” a szakácsai lábosába” teremben a vendégeinek tálal”. Ez az étterem
kapta Németország első Michelin csillagját.
„A következő három újságcikkben már arról tu- „Akkoriban a leghíresebbé vált vendéglátó-ipa-
dósítanak, hogy mit művelek 35 éves fejjel a düs- ri egység – a Firma Vortmann GmbH – négy
seldorfi hírességek miliőjében. No de hogyan üzletet üzemeltetett, ahol első évben üzletve-
történt ez a karrier ívelés? Úgy éreztem 1964- zető asszisztensként kezdtem, utána két ét-
ben, hogy az iskola nem sok mindenre tanított termének üzletvezetője, majd három év után
meg és a gasztronómiai szakma megbecsült- a GmbH igazgatója lettem. Feladatom a mo-
sége még gyerekcipőben járt Magyarországon. dern új konyha, a Paul Bocuse nevéhez fűző-
Ezért felhúztam a bakancsomat és disszidáltam dő „Nouvelle cuisine” németországi bevezeté-
Németországba. Tudtam, hogy fantáziámmal, se, valamint ebben már járatos kiváló francia
szorgalmammal és némi szerencsével sikert ér- szakemberek idecsábítása volt. Rövid idő után
hetek el. Először Nürnbergbe és Schwarzwaldba rájöttem, hogy a konyha még nem minden,
vetett a sorsom, de az igazi karrierem a mün- fontos a vendégkör kialakítása és a „sehen und
cheni Bayerische Hofban kezdődött (5 legna- gesehen werden”, azaz lássak és engem is lás-
gyobb német szálloda egyike), a szállodai direk- sanak élménynek a nyújtása, valamint a sze-
tor asszisztense lettem. Mondanom sem kell, egy mélyre épülő vendéglátás művészete. Miattam
csapásra rengeteg újdonságot tanultam az igazi jöttek a vendégek – sokszor velem is távoztak
vendéglátásról. Ezután, 1968-ban jutottam el egy golfjátékra, egy magánrepülős kiruccanás-
Düsseldorfba, a nagy német gazdasági fellendü- ra. Úgy érezték törődöm velük, szórakoztatom
lés „Wirtschaftswunder” korszakában.” őket és persze mindig a topon lévő ételkü-
lönlegességekkel finomítom ízlésüket. Óvtam
„Ez a korszellem „Zeitgeist” új életérzéssel járt a magánéletüket, magánklub jelleggel szűrtem
együtt: úgy éreztem a pénz a földön hevert, a vendégkört és így bizalommal jöttek és fel-
csak fel kellett venni. Düsseldorf nagyon nem- hőtlenül szórakoztak nálam.”
zetközi lett, sok pénzük volt az embereknek.
A nemzetközi hedonista elit mondén életstí- „36 évesen az éjszaka királynőjeként elhíresült
lusához hozzátartozott, hogy Sylt szigetére, francia Régine Zylberbergnek látókörébe ke-
Saint Moritzra és Saint Tropez-ba jártak mulat- rültem, aki az 1970-es években egy világhíres
ni, a legújabb divattrendek szerint öltözködtek, szórakoztató konszernt hozott létre. Három
a legjobb autókkal tettek pár kört, mielőtt le- kontinensen, közel fél évszázadon át 25 helyet
parkoltak a legjobb éttermek előtt. Minden fel- üzemeltetett, ahol a nap 24 órájából 17-et le-
felé szárnyalt, így a gasztronómia is forradalmi hetett bulizni – az ő nevéhez fűződik a modern
lépésekben kezdett kivirágozni.” disco feltalálása. Mivel bensőséges, szűrt ven-