Page 99 - Hungarian Golf Kincses Kalendárium 2020.
P. 99
hungarian golf 1664 blanC • 99
1664-BEN EGY SZAKMÁJÁT SZENVEDÉLYESEN SZERETŐ SÖRFŐZŐMESTER,
ÉS FELESÉGE SÖRGYÁRAT ALAPÍT, TERMÉKEIK SIKERÉNEK TITKA, HOGY
KÉSZÍTŐIKET A KEZDETEKTŐL A JÓ ÍZLÉS, AZ ÚJÍTÁS, A KREATIVITÁS
VEZETI. A SÖRFŐZDE AZ ÉVEK SORÁN SZÁMOS KÜLÖNLEGESSÉGET KÉSZÍT:
AZ ANGOL KIRÁLYNŐT KORONÁZÁSA ALKALMÁBÓL PRÉMIUM SÖRREL
KÖSZÖNTIK, AZ ÉVSZÁZADOS HAGYOMÁNYOK MÉLTÓ FOLYTATÁSAKÉNT
PEDIG ELKÉSZÜL AZ ELEGÁNS, KÉK ÜVEGBE TÖLTÖTT 1664 BLANC,
MELYNEK GYÜMÖLCSÖS-FŰSZERES ÍZE A VILÁGON EGYEDÜLÁLLÓ. MITŐL
OLYAN KÜLÖNLEGES, ÉS MIÉRT PONT KÉK ÜVEGBE TÖLTÖTTÉK? ÉS MILYEN
AZ, AMIKOR EGY SÖRÖSÜVEG SZMOKINGOT HÚZ? MINDEN KIDERÜL!
A SZENVEDÉLYT KÖVETVE: A TÖKÉLETESSÉG
A LEGHÍRESEBB FRANCIA NYOMÁBAN: KLASSZIKUS
SÖRFŐZDE ALAPÍTÁSA RECEPT KIS CSAVARRAL
1633-ban, Franciaországban, Strasbourg város- A Hatt család sörének receptje a kezdetektől
ában egy Jérôme Hatt nevű kisfiú látta meg változatlan: víz, maláta és komló kerül bele,
a napvilágot. A Hatt család hordókészítéssel és — dacolva korának szigorú előírásaival —,
és -javítással foglalkozott akkoriban, később Jérôme Hatt csipetnyi borókát, és egy kis fű-
Jérôme is kitanulta a szakmát. Idővel a hordók szert adott hozzá. Ettől a kreatív megoldástól
tartalma is érdekelni kezdte: sörfőzőnek tanult, lettek olyan jellegzetesek sörei.
mesterlevelét 1664. június 9-én vette át.
Akkoriban a sörök minősége nagyon változó
Jérôme szenvedélyesen szerette foglalkozá- volt, de a Hatt család úrrá lett a problémán.
sát, és ebben felesége, Marguerite is oszto- Amikor 1883-ban, a Carlsberg Alapítványnak
zott. Ezért még 1664-ben megalapították Le dolgozó professzor, Emil Christian Hansen
Canon névre keresztelt sörfőzdéjüket. Az volt sikeresen előállította a tiszta élesztőkultúrát,
az álmuk, hogy szenvedélyükből, a sörfőzésből a Hatt család hatodik sörfőző generációjához
fognak élni, és egy olyan családi vállalkozást tartozó Frédéric-Guillaume II. azonnal hasz-
építenek ki, ami később majd apáról fiúra örök- nálni kezdte azt a családi főzdében. Ez a spe-
lődhet. Ezzel kezdődött a Hatt család sörfőz- ciális, csíráktól és mikrobáktól mentes élesz-
déjének több évszázados, legendás története. tő forradalmasította a sörfőzést. Ezzel a Hatt
család söreinek minősége is javult, és nagyobb
mennyiséget tudtak előállítani belőlük. Ekkori-
ban tette át székhelyét a főzde Cronenbourgba
- később ezért kapja majd a főzde a ma ismert
Kronenbourg nevét.