Page 99 - Hungarian Golf Kincses Kalendárium 2020.
P. 99

hungarian golf                                                 1664 blanC • 99














                 1664-BEN EGY SZAKMÁJÁT SZENVEDÉLYESEN SZERETŐ SÖRFŐZŐMESTER,
                    ÉS FELESÉGE SÖRGYÁRAT ALAPÍT, TERMÉKEIK SIKERÉNEK TITKA, HOGY
                     KÉSZÍTŐIKET A KEZDETEKTŐL A JÓ ÍZLÉS, AZ ÚJÍTÁS, A KREATIVITÁS
                 VEZETI. A SÖRFŐZDE AZ ÉVEK SORÁN SZÁMOS KÜLÖNLEGESSÉGET KÉSZÍT:
                    AZ ANGOL KIRÁLYNŐT KORONÁZÁSA ALKALMÁBÓL PRÉMIUM SÖRREL
                  KÖSZÖNTIK, AZ ÉVSZÁZADOS HAGYOMÁNYOK MÉLTÓ FOLYTATÁSAKÉNT
                     PEDIG ELKÉSZÜL AZ ELEGÁNS, KÉK ÜVEGBE TÖLTÖTT 1664 BLANC,
                  MELYNEK GYÜMÖLCSÖS-FŰSZERES ÍZE A VILÁGON EGYEDÜLÁLLÓ. MITŐL
                 OLYAN KÜLÖNLEGES, ÉS MIÉRT PONT KÉK ÜVEGBE TÖLTÖTTÉK? ÉS MILYEN
                    AZ, AMIKOR EGY SÖRÖSÜVEG SZMOKINGOT HÚZ? MINDEN KIDERÜL!






                A SZENVEDÉLYT KÖVETVE:                                     A TÖKÉLETESSÉG
                  A LEGHÍRESEBB FRANCIA                        NYOMÁBAN: KLASSZIKUS
                      SÖRFŐZDE ALAPÍTÁSA                        RECEPT KIS CSAVARRAL








               1633-ban, Franciaországban, Strasbourg város- A Hatt család sörének receptje a kezdetektől
               ában egy Jérôme Hatt nevű kisfiú látta meg  változatlan: víz, maláta és komló kerül bele,
               a napvilágot. A Hatt család hordókészítéssel  és — dacolva korának szigorú előírásaival —,
               és -javítással foglalkozott akkoriban, később  Jérôme Hatt csipetnyi borókát, és egy kis fű-
               Jérôme is kitanulta a szakmát. Idővel a hordók  szert adott hozzá. Ettől a kreatív megoldástól
               tartalma is érdekelni kezdte: sörfőzőnek tanult,  lettek olyan jellegzetesek sörei.
               mesterlevelét 1664. június 9-én vette át.
                                                            Akkoriban a sörök minősége nagyon változó
               Jérôme szenvedélyesen szerette foglalkozá- volt, de a Hatt család úrrá lett a problémán.
               sát, és ebben felesége, Marguerite is oszto- Amikor 1883-ban, a Carlsberg Alapítványnak
               zott. Ezért még 1664-ben megalapították Le  dolgozó professzor, Emil Christian Hansen
               Canon névre keresztelt sörfőzdéjüket. Az volt  sikeresen előállította a tiszta élesztőkultúrát,
               az álmuk, hogy szenvedélyükből, a sörfőzésből  a Hatt család hatodik sörfőző generációjához
               fognak élni, és egy olyan családi vállalkozást  tartozó Frédéric-Guillaume II. azonnal hasz-
               építenek ki, ami később majd apáról fiúra örök- nálni kezdte azt a családi főzdében. Ez a spe-
               lődhet. Ezzel kezdődött a Hatt család sörfőz- ciális, csíráktól és mikrobáktól mentes élesz-
               déjének több évszázados, legendás története. tő forradalmasította a sörfőzést. Ezzel a Hatt
                                                            család söreinek minősége is javult, és nagyobb
                                                            mennyiséget tudtak előállítani belőlük. Ekkori-
                                                            ban tette át székhelyét a főzde Cronenbourgba
                                                            - később ezért kapja majd a főzde a ma ismert
                                                            Kronenbourg nevét.
   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104