Page 93 - Hungarian Golf Kincses Kalendárium 2020.
P. 93
hungarian golf portré • 93
Csakis egy ikonikus személyiség, akinek szel- Kalandra fel, kedves olvasóim, beszéltessük
lemisége, munkássága kihatott egy város fej- meg egy kicsit ezt a legendát, kövessük végig
lődésére, és fél évszázad múltán sem kopik el nagy vonalakban azt az ívet, amit megrajzolt
legendás emléke. Lakatos Vilmos pályaképe és fedezzük fel közö-
sen a családi fotóalbumot, melynek képei azt
Jóleső érzés lehet, sőt időskori önbecsülését hiszem, maguktól beszélnek!
helyrebillentő apró örömként élheti át, amikor
második választott otthonában, Düsseldorfban „Nézzék csak ezt a képet! Itt 21 éves vagyok
sétálva, shoppingolva vagy egy étterembe be- – meséli Vilmos –, és frissen végzett szakdip-
ülve odajönnek hozzá emberek – mert 50 év lomámmal a zsebemben, hófehér szmokingot
után is felismerik jellegzetes alakját – és sztori- öltve, befésülködve, jó modorral és órási lelke-
kat húznak elő a közös múltból. Hamar kiderül, sedéssel kerestem a vendégek kegyeit és szol-
hogy törzsvendége volt valamelyik éttermének, gáltam ki a főváros művészeti, sport és diplo-
jókat táncolt a klub disco-jában vagy több száz mata köreit az egykori Golf Szálló, majd Vörös
egykori alkalmazottjának egyike, és hálás a tőle Csillagnak keresztelt szállodában. Olyan híres-
tanultakért, aminek köszönhetően most sikeres ségeket szolgáltam ki, mint az alkotói elvonu-
vállalkozást visz a gasztronómia világában. lásra érkező Fehér Klára írónőt, vagy éppen úgy
kedveskedtem Ferencsik János karmesternek,
De ő is tartja-ápolja a kapcsolatot legkiválóbb hogy a szalvétájára kottajeleket rajzoltam.”
és legkitartóbb szakácsaival, akik még meghatá-
rozó szereplői Düsseldorf és környéke gasztro-
nómiai életének. Ugyanis kitalálta, hogy Magyar-
ország egyik leghíresebb ínyencségét, libamájat
szállít volt kollégáinak, egyenesen a Michelin-
csillagos séfek konyhájába. Ezek után persze
nem gondolhatják, kedves olvasóim, hogy csak
úgy „leadja az árut”. Már útközben hívják, hogy
1200 km-t megtéve kihez-mikor érkezik, ennek
megfelelően a személyzeti ebédtől a legújabban
kifejlesztett libamáj ételcsodák megkóstoltatá-
sán át, a legbecsesebb borkülönlegességekből
kortyolva átbeszélik az aktuális eseményeket, A Sváb hegyen az 1930-as években úgy fellendült
és megvitatják nemcsak a következő étlap kíná- a turizmus, hogy több mint 10 szálloda épült fel a kör-
latot, hanem a politikát is. nyéken, sőt még golfpálya, lovarda és strandfürdő.
A szálloda tervezőjének Lauber Dezsőt a Budapesti
Golf Club titkárát kérték fel, így biztosították, hogy
a golfpálya közelében álló szálloda a golfjátékoso-
kat is ide vonzza.Miután a közeli golfpálya az 1950-
es évekre bezárt, egy újabb lendületet jelentett
az 1960-as évek vége, amikor megindult a sportág
újjászületése. Ezért egy három szakos golfpályát épí-
tettek a szálló mögött. Ennek építésébe és később
kezelésébe bevonták a magyar golfsport örökös
bajnoknőjét, dr. Szlávy Béláné Hevesi Erzsébetet
is. Azonban sajnos minden igyekezet hiábavalónak
bizonyult, mert pár év után ismét megszűnt a játék.
A libamájunk J.C. Bourgueil Japán ihlette tányérján:
libamáj terrnie matche zselével, körülötte a Fuji hegy
terül el matche teaporból megrajzolva, alul pedig
a láva folyik ki egy egzotikus gyümölcs formájában.