Page 122 - Hungarian Golf E-Kincses 2023
P. 122

122 • interjú                                                         hungarian golf




               Vida Rebeka a Lajver borbirtok borásza: Szá-
               momra fontos a lehetőség, hogy mindig van tér
               a megújulásra és arra, hogy új ötleteket valósít-
               hassunk meg. Kifejezetten szeretem azt, hogy
               nem zárkózunk el az olyan új típusú megoldá-
               soktól, mint például a FlexCube-ok használata.
               Ez a speciális „lélegző” műanyagból készült
               tartály, a tölgyfahordók jövőbeli alternatívája.
               Mind környezetvédelmi szempontból, mind
               pedig a higiénia miatt támogatom az ilyen újí-
               tó megoldásokat. Idén egy különleges tétellel
               kísérletezek benne, méghozzá egy sur lie Char-
               donnay fajtaborral. Úgy gondolom, hogy szek-
               szárdi borászatként fontos azt is megmutatni,
               hogy a borvidéken lehetőség van kiemelkedő
               fehérborok elkészítésére is, ezzel szélesítve
               a Szekszárdi borvidék szerelmeseinek körét.


               A borbirtok büszke környezettudatos szőlőműve-
               lésére, amelyet a környék észak-dél irányú völgye
               segít: természetes szélcsatornaként átszellőz-
               teti az ültetvényeket. Szintén kiemelendő az az
               átgondoltság, amellyel megtervezték a szőlő
               kialakítását: a legtávolabbi teraszokról szüretelt
               fürtök is frissek maradnak, hiszen percek alatt
               a feldolgozóba kerülnek. A borászat épületeiről
               sem szabad megfeledkeznünk: már kívülről is
               újszerűséget mutatnak, majd belépve egy csodás
               látványborászat tárul elénk. Az üzem kialakítása
               egyszerre tükrözi a hagyományos borkészítést
               és a modern megoldásokat.

               Mindennek komplexitását növelik a betérő
               vendégeknek nyújtott színvonalas kulturális
               és gasztronómiai élmények, amelyeknek a kós-
               tolóhelyiség és a 100 fő befogadására alkalmas
               étterem ad helyet.

               A borbirtok újszerűsége természetesen a bor-
               készítés technológiájában is megmutatkozik,
               amelynek kialakításával nemzetközi szakér-
               tői csapat foglalkozott az alapításkor. Ennek
               eredményeként egy természeti adottságokat
               kihasználó, azokra alapozó borászat született.
               A Lajver Borbirtok elsődleges célja azóta sem
               változott: biztosítani, hogy a készítési folyama-
               tok végeztével, a magyar és amerikai tölgyből
               készült hordókba különböző pörkölésű, magas
               minőségű, minden borkedvelői igényt kielégítő
               borok kerülhessenek.
   117   118   119   120   121   122   123   124   125   126   127