Page 122 - Hungarian Golf E-Kincses 2023
P. 122
122 • interjú hungarian golf
Vida Rebeka a Lajver borbirtok borásza: Szá-
momra fontos a lehetőség, hogy mindig van tér
a megújulásra és arra, hogy új ötleteket valósít-
hassunk meg. Kifejezetten szeretem azt, hogy
nem zárkózunk el az olyan új típusú megoldá-
soktól, mint például a FlexCube-ok használata.
Ez a speciális „lélegző” műanyagból készült
tartály, a tölgyfahordók jövőbeli alternatívája.
Mind környezetvédelmi szempontból, mind
pedig a higiénia miatt támogatom az ilyen újí-
tó megoldásokat. Idén egy különleges tétellel
kísérletezek benne, méghozzá egy sur lie Char-
donnay fajtaborral. Úgy gondolom, hogy szek-
szárdi borászatként fontos azt is megmutatni,
hogy a borvidéken lehetőség van kiemelkedő
fehérborok elkészítésére is, ezzel szélesítve
a Szekszárdi borvidék szerelmeseinek körét.
A borbirtok büszke környezettudatos szőlőműve-
lésére, amelyet a környék észak-dél irányú völgye
segít: természetes szélcsatornaként átszellőz-
teti az ültetvényeket. Szintén kiemelendő az az
átgondoltság, amellyel megtervezték a szőlő
kialakítását: a legtávolabbi teraszokról szüretelt
fürtök is frissek maradnak, hiszen percek alatt
a feldolgozóba kerülnek. A borászat épületeiről
sem szabad megfeledkeznünk: már kívülről is
újszerűséget mutatnak, majd belépve egy csodás
látványborászat tárul elénk. Az üzem kialakítása
egyszerre tükrözi a hagyományos borkészítést
és a modern megoldásokat.
Mindennek komplexitását növelik a betérő
vendégeknek nyújtott színvonalas kulturális
és gasztronómiai élmények, amelyeknek a kós-
tolóhelyiség és a 100 fő befogadására alkalmas
étterem ad helyet.
A borbirtok újszerűsége természetesen a bor-
készítés technológiájában is megmutatkozik,
amelynek kialakításával nemzetközi szakér-
tői csapat foglalkozott az alapításkor. Ennek
eredményeként egy természeti adottságokat
kihasználó, azokra alapozó borászat született.
A Lajver Borbirtok elsődleges célja azóta sem
változott: biztosítani, hogy a készítési folyama-
tok végeztével, a magyar és amerikai tölgyből
készült hordókba különböző pörkölésű, magas
minőségű, minden borkedvelői igényt kielégítő
borok kerülhessenek.