Page 74 - Hungarian Golf Kincses Kalendárium 2020.
P. 74
74 • lajver borbirtok hungarian golf
Vida Rebeka a Lajver borbirtok borásza: Szá-
momra fontos a lehetőség, hogy mindig van tér
a megújulásra és arra, hogy új ötleteket valósít-
hassunk meg. Kifejezetten szeretem azt, hogy
nem zárkózunk el az olyan új típusú megoldá-
soktól, mint például a FlexCube-ok használa-
ta. Ez a speciális „lélegző” műanyagból készült
tartály, a tölgyfahordók jövőbeli alternatívája.
Mind környezetvédelmi szempontból, mind
pedig a higiénia miatt támogatom az ilyen újí-
tó megoldásokat. Idén egy különleges tétellel
kísérletezek benne, méghozzá egy sur lie Char-
donnay fajtaborral. Úgy gondolom, hogy szek-
szárdi borászatként fontos azt is megmutatni,
hogy a borvidéken lehetőség van kiemelkedő
fehérborok elkészítésére is, ezzel szélesítve
a Szekszárdi borvidék szerelmeseinek körét.
A borbirtok büszke környezettudatos szőlőműve-
lésére, amelyet a környék észak-dél irányú völgye
segít: természetes szélcsatornaként átszellőzteti
az ültetvényeket. Szintén kiemelendő az az át-
gondoltság, amellyel megtervezték a szőlő ki-
alakítását: a legtávolabbi teraszokról szüretelt
fürtök is frissek maradnak, hiszen percek alatt
a feldolgozóba kerülnek. A borászat épületeiről
sem szabad megfeledkeznünk: már kívülről is új-
szerűséget mutatnak, majd belépve egy csodás
látványborászat tárul elénk. Az üzem kialakítása
egyszerre tükrözi a hagyományos borkészítést
és a modern megoldásokat.
Mindennek komplexitását növelik a betérő
vendégeknek nyújtott színvonalas kulturális
és gasztronómiai élmények, amelyeknek a kós-
tolóhelyiség és a 100 fő befogadására alkalmas
étterem ad helyet.
A borbirtok újszerűsége természetesen a bor-
készítés technológiájában is megmutatkozik,
amelynek kialakításával nemzetközi szakértői csa-
pat foglalkozott az alapításkor. Eredményeként
egy természeti adottságokat kihasználó, azokra
alapozó borászat született. A Lajver Borbirtok
elsődleges célja azóta sem változott: biztosítani,
hogy a készítési folyamatok végeztével, a magyar
és amerikai tölgyből készült hordókba különböző
pörkölésű, magas minőségű, minden borkedve-
lői igényt kielégítő borok kerülhessenek.
Nagy Attila a Lajver borászat szőlésze: Jól
képzett, precíz és nagyon kreatív csapat állt fel