Page 74 - Hungarian Golf Kincses Kalendárium 2020.
P. 74

74 • lajver borbirtok                                                hungarian golf




               Vida Rebeka a Lajver borbirtok borásza: Szá-
               momra fontos a lehetőség, hogy mindig van tér
               a megújulásra és arra, hogy új ötleteket valósít-
               hassunk meg. Kifejezetten szeretem azt, hogy
               nem zárkózunk el az olyan új típusú megoldá-
               soktól, mint például a FlexCube-ok használa-
               ta. Ez a speciális „lélegző” műanyagból készült
               tartály, a tölgyfahordók jövőbeli alternatívája.
               Mind környezetvédelmi szempontból, mind
               pedig a higiénia miatt támogatom az ilyen újí-
               tó megoldásokat. Idén egy különleges tétellel
               kísérletezek benne, méghozzá egy sur lie Char-
               donnay fajtaborral. Úgy gondolom, hogy szek-
               szárdi borászatként fontos azt is megmutatni,
               hogy a borvidéken lehetőség van kiemelkedő
               fehérborok elkészítésére is, ezzel szélesítve
               a Szekszárdi borvidék szerelmeseinek körét.


               A borbirtok büszke környezettudatos szőlőműve-
               lésére, amelyet a környék észak-dél irányú völgye
               segít: természetes szélcsatornaként átszellőzteti
               az ültetvényeket. Szintén kiemelendő az az át-
               gondoltság, amellyel megtervezték a szőlő ki-
               alakítását: a legtávolabbi teraszokról szüretelt
               fürtök is frissek maradnak, hiszen percek alatt
               a feldolgozóba kerülnek. A borászat épületeiről
               sem szabad megfeledkeznünk: már kívülről is új-
               szerűséget mutatnak, majd belépve egy csodás
               látványborászat tárul elénk. Az üzem kialakítása
               egyszerre tükrözi a hagyományos borkészítést
               és a modern megoldásokat.

               Mindennek komplexitását növelik a  betérő
               vendégeknek nyújtott színvonalas kulturális
               és gasztronómiai élmények, amelyeknek a kós-
               tolóhelyiség és a 100 fő befogadására alkalmas
               étterem ad helyet.

               A borbirtok újszerűsége természetesen a bor-
               készítés technológiájában is megmutatkozik,
               amelynek kialakításával nemzetközi szakértői csa-
               pat foglalkozott az alapításkor. Eredményeként
               egy természeti adottságokat kihasználó, azokra
               alapozó borászat született. A Lajver Borbirtok
               elsődleges célja azóta sem változott: biztosítani,
               hogy a készítési folyamatok végeztével, a magyar
               és amerikai tölgyből készült hordókba különböző
               pörkölésű, magas minőségű, minden borkedve-
               lői igényt kielégítő borok kerülhessenek.


               Nagy Attila a Lajver borászat szőlésze: Jól
               képzett, precíz és nagyon kreatív csapat állt fel
   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79