Page 65 - Hungarian Golf Magazin - 2016/3.
P. 65
hungarian golf 3
Korábban is dolgoztam sportolókkal, akiket a
csúcsteljesítmény elérésében támogatattam a M
táplálkozásuk és életmódjuk beállításával. Bár-
milyen sportágról legyen is szó, a következő
területeket nagyon fontos gorcső alá venni, és
nem csak a versenyre történő felkészülés idő- CÍ
szakában:
1. napi rutin
2. táplálkozás T
3. hatékony regeneráció
4. versewnykörülményekhez való alkalmaz-
kodás A
Napi rutin OV
elvégezendő sport edzések adják
CSÚCSFORMÁBAN AZ meg a napi/heti rutin vázát. Ezekhez R
kell igazítanod a napi legalább 5 étkezés idő-
pontját, a regenerációs tevékenységeket és a
megfelelő mértékű alvást. Az étkezések idő-
pontjának kijelölésénél fontos szempont, hogy
egy általános tevékenységet végző embernek
is körülbelül 3 óránként ideális táplálékot bevin-
nie a szervezetébe, egyébként elkezd ingadoz-
AZ OLIMPIÁRA problémák mellett) energiaszint csökkenést is
ni a vércukor-inzulin egyensúlya, ami (egyéb
okoz. Ugyanakkor 1 órával az edzés megkez-
dése előtt már nem tanácsos enni, viszont ha a
legutolsó étkezés korábban történt, mint 2 óra,
esélyes hogy edzés közben leesik a vércukor-
szinted. Így az edzések időpontjához igazítva
beiktathatsz további köztes étkezéseket is a
stabil energiaszint biztosításának érdekében. A
napi alvásigény egyénenként eltérő, az viszont
egységes, hogy a fizikai (és idegi) terheléssel
arányosan növekszik. Mindemellett elegendő
időt kell szánnod a regenerációs tevékenysé-
gek végzésére is, hiszen intenzív fizikai megter-
helés mellett a „csak“ alvás már nem elegendő
a szervezet regenerálódásához.
Táplálkozás
„mikor?“ kérdésre már megkaptad a vá-
A laszt. A „mennyit?“ kérdésnél a legfon-
tosabb tényező az, hogy eleget, de a pontos
mértéket csak egyéni kísérletezés után tudod
igazán jól belőni, hiszen nem átlagos energia-
felhasználásról beszélünk, ráadásul teljesen
egyéni ütemben.
Sokkal érdekesebb a „mit?“ kérdésre adandó vá-
lasz, mert a bevitt táplálék minősége gyakorla-