Page 65 - Hungarian Golf Magazin - 2016/3.
P. 65

hungarian golf                3


                                                            Korábban is dolgoztam sportolókkal, akiket a
                                                            csúcsteljesítmény elérésében támogatattam a           M
                                                            táplálkozásuk és életmódjuk beállításával. Bár-
                                                            milyen sportágról legyen is szó, a következő
                                                            területeket nagyon fontos gorcső alá venni, és
                                                            nem csak a versenyre történő felkészülés idő-          CÍ
                                                            szakában:

                                                            1.  napi rutin
                                                            2.  táplálkozás                                       T
                                                            3.  hatékony regeneráció
                                                            4.  versewnykörülményekhez való alkalmaz-
                                                                kodás                                             A
                                                            Napi rutin                                            OV


                                                                     elvégezendő sport edzések adják
 CSÚCSFORMÁBAN                                              AZ meg a napi/heti rutin vázát. Ezekhez               R

                                                            kell igazítanod a napi legalább 5 étkezés idő-
                                                            pontját, a regenerációs tevékenységeket és a
                                                            megfelelő mértékű alvást. Az étkezések idő-
                                                            pontjának kijelölésénél fontos szempont, hogy
                                                            egy általános tevékenységet végző embernek
                                                            is körülbelül 3 óránként ideális táplálékot bevin-
                                                            nie a szervezetébe, egyébként elkezd ingadoz-
 AZ OLIMPIÁRA                                               problémák mellett) energiaszint csökkenést is
                                                            ni a vércukor-inzulin egyensúlya, ami (egyéb

                                                            okoz. Ugyanakkor 1 órával az edzés megkez-
                                                            dése előtt már nem tanácsos enni, viszont ha a
                                                            legutolsó étkezés korábban történt, mint 2 óra,
                                                            esélyes hogy edzés közben leesik a vércukor-
                                                            szinted. Így az edzések időpontjához igazítva
                                                            beiktathatsz további köztes étkezéseket is a
                                                            stabil energiaszint biztosításának érdekében. A
                                                            napi alvásigény egyénenként eltérő, az viszont
                                                            egységes, hogy a fizikai (és idegi) terheléssel
                                                            arányosan növekszik. Mindemellett elegendő
                                                            időt kell szánnod a regenerációs tevékenysé-
                                                            gek végzésére is, hiszen intenzív fizikai megter-
                                                            helés mellett a „csak“ alvás már nem elegendő
                                                            a szervezet regenerálódásához.

                                                            Táplálkozás


                                                                  „mikor?“ kérdésre már megkaptad a vá-
                                                            A laszt. A „mennyit?“ kérdésnél a legfon-
                                                            tosabb tényező az, hogy eleget, de a pontos
                                                            mértéket csak egyéni kísérletezés után tudod
                                                            igazán jól belőni, hiszen nem átlagos energia-
                                                            felhasználásról beszélünk, ráadásul teljesen
                                                            egyéni ütemben.
                                                            Sokkal érdekesebb a „mit?“ kérdésre adandó vá-
                                                            lasz, mert a bevitt táplálék minősége gyakorla-
   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70