Page 151 - Hungarian Golf - Kincses Kalendárium 2013.
P. 151

151









                                                                  jelenti, hogy csak tagok használhatják és tulajdon-
                                                                  képpen a tagok számítanak a klub tulajdonosainak
                                                                  is. A klubnak három pályája van és több egyéb léte-   T
                                                                  sítménye. Ezek fenntartására 500 embert alkalmaz-
                                                                  nak, és a klub vezetősége gyakran megy külföldre
                                                                  munkaerőt keresni.

                                                                  Révész Tamás ezt használta ki. Bár tény, nagy sze-    POR
                                                                  rencséje volt, hogy a klub vezetői akkor éppen
                                                                  Magyarországra is ellátogattak munkaerőt keres-
                                                                  ni, azért Tamás kvalitásai is hozzájárultak ahhoz,
                                                                  hogy felvételt nyerhetett hozzájuk. Ne feledjük, Ta-
                                                                  más igazgatói álmokat dédelget, és ez az amerikai
                                                                  sztenderd szerint olyan embert jelent, ami a klu-
                                                                  bon belül működő mindenfajta személyzeti csoport      RI
                                                                  munkájához magas szinten ért. Tamás hiányossá-
                                                                  gát elsősorban a Food & Beverages, azaz az étter-
                                                                  mi személyzet munkaterületén jelenlévő tapaszta-
                                                                  latlansága jelentette. Ennek megfelelően pincérnek
                                                                  jelentkezett a nívós klubhoz. Az illetékes szemé-
                                                                  lyek persze látták, hogy Tamás jelentős klubigaz-
                                                                  gatói múlttal rendelkezik, így az egyszerű pincérből
                                                                  hamar egyfajta supervisor lett, aki a klub étterme-
                                                                  inek műszakait vezényli le. Egyszer az ebéd tálalá-
                                                                  sát koordinálja, másszor a vacsora alatt felügyeli a
                                                                  konyha és a kiszolgáló személyzet munkáját.

                                                                  Érdemes pár dolgot tudni még a John’s Islandről
                                                                  és a privát klubok működéséről az Államokban. A
                                                                  John’s Island az USA második legnagyobb presz-

                                                                  tízsű golfklubja, ahol egy sporttagság – amely-
                                                                  lyel minden szolgáltatásukat igénybe lehet venni
                                                                  – 60000 dollárba kerül évente. Ezzel együtt 2500
                                                                  tagjuk van, akik közül sokaknak örökös tagságuk
                                                                  van, ami generációról generációra öröklődik. A
                                                                  privát klub persze egy külön kategória az egyszerű
                                                                  klubokhoz képest. Ezek a létesítmények egy külön
                                                                  törvény alapján működnek, ami szerint nem fi zet-
                                                                  nek nyereségadót és áfát, hiszen nincsen külső be-
                                                                  vételük. Mivel a tagok, akik használják a pályát,
                                                                  egyben a tulajdonosok is, így a pénz állandó for-
                                                                  gásban marad. Ennek megfelelően egy ilyen klub
                                                                  nem is költ marketingre, hiszen nem a külvilág
                                                                  felé akarja eladni magát.

                                                                  Ez tényleg az a fajta golf, amiről itthon a legtöbb
                                                                  ember azt gondolja, hogy az egyetlen fajta golf, az
                                                                  az a gazdagok sportja. Van viszont a másik oldal,
                                                                  azok az úgynevezett „public course”-ok, ahol egy
                                                                  green fee-t befi zetve nem hagyja ott a nadrágját
                                                                  is. Ezeknél a kluboknál nincsen tagság, inkább a
                                                                  „pay and play” elve alapján működnek és egyszeri
                                                                  játéklehetőségeket, a green fee-ket próbálják mi-
                                                                  nél nagyobb számban értékesíteni. Itt persze már
                                                                  dúl keményen a konkurenciaharc, és megy a mar-
                                                                  keting ezerrel. Ilyen pályákon minőségtől függően
   146   147   148   149   150   151   152   153   154   155   156