Page 79 - Hungarian Golf Magazin 2017/3.
P. 79

79



                                                                                      hungarian golf



                                                            Bár mindkét kifejezés az étkezésből eredő             D
                                                            problémát jelez, és a tünetek is lehetnek ha-
                                                            sonlóak, az ételallergia és az ételintolerancia
                                                            mégis eltérő fogalmakat takar. Míg az első            Ó
                                                            az immunrendszer betegsége, addig a második
                                                            az emésztőszervrendszer tökéletlen működé-
                                                                                                                  M
                                                            sére utal.

                                                            Az ételallergia (vagyis az immunrendszer túl-
                                                            érzékenysége bizonyos anyagokra) hasonló tü-          T
                                                            neteket okoz a többi allergiához, mint például
                                                            a szénanátha, az asztma vagy akár az ekcéma.
                                                            Kialakulásának oka, hogy az immunrendszer             E
                                                            a  táplálék bizonyos összetevőivel szemben
                                                            ellenanyagot termel (IgE antitesteket, melye-
                                                            ket a vérből lehet kimutatni), mivel tévedésből       ÉL
                                                            azokat károsnak ítéli meg. Az ételallergia az el-
                                                            fogyasztott étel mennyiségétől függetlenül és
                                                            azonnal jelentkezik, akár már néhány morzsa
                                                            után is.

                                                            Jellemző tünetei a bőr és nyálkahártya viszketé-
                                                            se, csalánkiütés, hasi fájdalom, szédülés, hány-
                                                            inger, ekcéma megjelenése a bőrön, nehezí-
                                                            tett légzés. Súlyos esetekben akár anafilaxiás
                                                            reakció is kialakulhat, ami életveszélyes állapot,
                                                            a légutak beszűkülésvel jár, és azonnali orvosi
                                                            beavatkozást igényel!

                                                            Azoknál a gyermekeknél, akiknek egyik vagy
                                                            mindkét szülője allergiás, sokkal gyakrabban
                                                            alakulhat ki ételallergia már kisgyermekkorban
                                                            is. Ezt legtöbbször az életkor előrehaladtával
                                                            kinövik,  de  makacs  esetekben  megmarad
                                                            felnőttkorra is. Ezért nagyon fontos, hogy
                                                            a hozzátáplálás megkezdésekor körültekintő-
                                                            en járjunk el, így kerülhető el biztonságosan
                                                            a gyermekkori ételallergia.

                                                            Néhány tipikus élelmiszer, mely ételallergiát
                                                            okozhat:

               Egyre gyakoribb jelenség, hogy bizonyos élel- Gyermekeknél elsősorban az aprómagvas gyü-
               miszerek diszkomfort érzetet keltenek ben- mölcsök, például az eper, a szeder, a málna,
               nünk, és ez kihatással lehet a golfpályán nyúj- vagy a tehéntej, de egyre gyakrabban a búza is.
               tott teljesítményre is. Sokan tapasztalták már,
               hogy étkezés után megfájdul a fejük, csökken  Felnőttkorban jellemzően a tej, a búza, az ola-
               a koncentráció képességük, felpuffadnak, fáj  jos magvak (dió, mogyoró), a tojás, a hal és
               a hasuk, vagy akár kiütések is jelentkezhetnek  rákfélék, de természetesen előfordulnak egyedi
               a bőrön. Ilyenkor kell gyanakodnunk ételinto- esetek is.
               leranciára vagy ételallergiára.
   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84