Page 169 - Hungarian Golf - Kincses Kalendárium 2013.
P. 169

5
                                                                                           HUNGARIAN golf


                                                                                                                        M



                                                                                                                        Í

                                                                                                                         C




                                                                                                                        AT






                                                                                                                        V


                                                                                                                        O



                                                                                                                        R

                     tőkével a zsebében tért haza, melyek köddé váltak,  az ebből készült borok hamarosan sorra nyerték el
                     ahogy elkezdett volna építkezni belőlük. Őt viszont  a rangos versenyek dobogós helyezéseit. (2006-ban
                     nem abból a fából faragták, hogy ezek után feladja.  az első szűztermelésű Cabernet Franc és Cabernet
                     Életét számos mottó kíséri végig arról, hogy koc-  Sauvignon a Páneurópai Vörösborversenyen arany-
                     káztatni kell, és keményen dolgozni, alázattal és ki-  érmes lett, a Cabernet Franc 2008 és a Cuvée 2008 a
                     tartással viseltetni az akadályokkal szemben. A Ka-  2012-es Pannon Bormustra csúcsborai lettek, vala-
                     nadában sikeres, százötven étteremmel rendelkező  mint Londonban a Decanter Világborversenyen ti-
                     Earls két étterem után kivonult Magyarországról.  zenkétezer bor  részvételével, ezüst és bronzérmeket
                     Következett a csopaki volt Szitovszky-kúria megvá-  is taroltak). Ezek a borok még a meleg évjáratokban
                     sárlása, melyet egy nívós hotelkomplexummá akart  is gyümölcsösek, intenzív illattal, aromákkal, ame-
                     átépíteni. Itt hat éven át nem tudott megegyezni az  lyek a sajátos terroir hatására további kedvező helyi
                     önkormányzattal, tovább adta a kúriát, (amely az-  sajátosságokkal egészülnek ki.
                     óta is romokban áll) és elindult volna vissza Ka-
                     nadába. Így hát tovább haladt előre a „sárga köves  A varázsló, aki pálcája segítségével megtöltötte szí-
                     úton”, mígnem 2001-ben fiával, Liszkay Ferenccel  nekkel, illatokkal és ízekkel az addig elhagyatott

                     rátalált a Káli-medencében fekvő ékszerdobozra,  épületet, felidézte az élete során hátizsákjába gyűj-
                     Monoszlóra. A „magyar Toscana” azonnal elvará-  tött emlékeket, tapasztalatokat, és mesebeli biro-
                     zsolta őket, és Liszkay, talán életében először, azt  dalmat hozott létre a Balaton-felvidéken. A hotel
                     érezte: hazatalált. Azonnal nekiláttak, hogy életet  kilenc szobájában mindenki hercegnővé és király-

                     leheljenek a romos épületbe és az elhanyagolt sző-  fivá válhat néhány éjszakára. Napközben a wellness
                     lőültetvénybe. Az egykor omladozó épület nemso-  részlegben frissülhet fel, délután a meditációs sza-
                     kára ismét kastélyként magasodott a tízhektárnyi  unában tisztulhat lelkileg és testileg, esténként pe-
                     szőlő közepén. A Káli-medence talaja tökéletes vá-  dig kellemes vacsorák és a legjobb borok mellett él-
                     lasztásnak bizonyult: vulkáni felépítése mellett még  vezheti az életet. Ha pedig különleges szerencséje
                     igen változatos is, geológiailag úgynevezett meleg  van, a kandalló mellé kucorodva hallgathatja, ahogy
                     kőzethatású és váztalajféleségek találhatók itt. A ba-  Liszkay Mihály a Bösendorfer zongora mögött idé-
                     zalt és bazanitos alapkőzeten kialakult talajokra ál-  zi fel a régi idők dallamait. Részt vehetünk főzőtan-
                     talában fehér borokat termő szőlőfajtákat szoktak  folyamokon, tréningeken, borkóstoláson, sőt akár
                     ültetni. Kisült, hogy a tízhektáros Pangyeri dűlő –  az esküvőnket is megálmodhatjuk ide. Hazatérvén
                     terroir –, a hivatalos szőlőkataszterban 385 pont-  Monoszlóról, a városba érve talán azt érezzük, hogy
                     tal a maximálisan elérhető négyszázból, Magyar-  ismét bedarálna a mókuskerék, de most már biz-
                     ország legértékesebb szőlődűlői közé van besorolva.  tosan tudjuk majd, hogy nem hagyjuk magunkat,
                     Így tehát az ültetvény különlegessége – már a római  mert a hétvége alatt örökre megtanultuk tőle mot-
                     időkben piros szőlőt termeltek itt és a vörös borok-  tóját: „Az életet nem túlélni, hanem megélni kell.”
                     ról volt ismert –,  hogy itt piros szőlő is terem, és                    www.liszkay.com
   164   165   166   167   168   169   170   171   172   173   174