Page 169 - Hungarian Golf - Kincses Kalendárium 2013.
P. 169
5
HUNGARIAN golf
M
Í
C
AT
V
O
R
tőkével a zsebében tért haza, melyek köddé váltak, az ebből készült borok hamarosan sorra nyerték el
ahogy elkezdett volna építkezni belőlük. Őt viszont a rangos versenyek dobogós helyezéseit. (2006-ban
nem abból a fából faragták, hogy ezek után feladja. az első szűztermelésű Cabernet Franc és Cabernet
Életét számos mottó kíséri végig arról, hogy koc- Sauvignon a Páneurópai Vörösborversenyen arany-
káztatni kell, és keményen dolgozni, alázattal és ki- érmes lett, a Cabernet Franc 2008 és a Cuvée 2008 a
tartással viseltetni az akadályokkal szemben. A Ka- 2012-es Pannon Bormustra csúcsborai lettek, vala-
nadában sikeres, százötven étteremmel rendelkező mint Londonban a Decanter Világborversenyen ti-
Earls két étterem után kivonult Magyarországról. zenkétezer bor részvételével, ezüst és bronzérmeket
Következett a csopaki volt Szitovszky-kúria megvá- is taroltak). Ezek a borok még a meleg évjáratokban
sárlása, melyet egy nívós hotelkomplexummá akart is gyümölcsösek, intenzív illattal, aromákkal, ame-
átépíteni. Itt hat éven át nem tudott megegyezni az lyek a sajátos terroir hatására további kedvező helyi
önkormányzattal, tovább adta a kúriát, (amely az- sajátosságokkal egészülnek ki.
óta is romokban áll) és elindult volna vissza Ka-
nadába. Így hát tovább haladt előre a „sárga köves A varázsló, aki pálcája segítségével megtöltötte szí-
úton”, mígnem 2001-ben fiával, Liszkay Ferenccel nekkel, illatokkal és ízekkel az addig elhagyatott
rátalált a Káli-medencében fekvő ékszerdobozra, épületet, felidézte az élete során hátizsákjába gyűj-
Monoszlóra. A „magyar Toscana” azonnal elvará- tött emlékeket, tapasztalatokat, és mesebeli biro-
zsolta őket, és Liszkay, talán életében először, azt dalmat hozott létre a Balaton-felvidéken. A hotel
érezte: hazatalált. Azonnal nekiláttak, hogy életet kilenc szobájában mindenki hercegnővé és király-
leheljenek a romos épületbe és az elhanyagolt sző- fivá válhat néhány éjszakára. Napközben a wellness
lőültetvénybe. Az egykor omladozó épület nemso- részlegben frissülhet fel, délután a meditációs sza-
kára ismét kastélyként magasodott a tízhektárnyi unában tisztulhat lelkileg és testileg, esténként pe-
szőlő közepén. A Káli-medence talaja tökéletes vá- dig kellemes vacsorák és a legjobb borok mellett él-
lasztásnak bizonyult: vulkáni felépítése mellett még vezheti az életet. Ha pedig különleges szerencséje
igen változatos is, geológiailag úgynevezett meleg van, a kandalló mellé kucorodva hallgathatja, ahogy
kőzethatású és váztalajféleségek találhatók itt. A ba- Liszkay Mihály a Bösendorfer zongora mögött idé-
zalt és bazanitos alapkőzeten kialakult talajokra ál- zi fel a régi idők dallamait. Részt vehetünk főzőtan-
talában fehér borokat termő szőlőfajtákat szoktak folyamokon, tréningeken, borkóstoláson, sőt akár
ültetni. Kisült, hogy a tízhektáros Pangyeri dűlő – az esküvőnket is megálmodhatjuk ide. Hazatérvén
terroir –, a hivatalos szőlőkataszterban 385 pont- Monoszlóról, a városba érve talán azt érezzük, hogy
tal a maximálisan elérhető négyszázból, Magyar- ismét bedarálna a mókuskerék, de most már biz-
ország legértékesebb szőlődűlői közé van besorolva. tosan tudjuk majd, hogy nem hagyjuk magunkat,
Így tehát az ültetvény különlegessége – már a római mert a hétvége alatt örökre megtanultuk tőle mot-
időkben piros szőlőt termeltek itt és a vörös borok- tóját: „Az életet nem túlélni, hanem megélni kell.”
ról volt ismert –, hogy itt piros szőlő is terem, és www.liszkay.com