Page 167 - Hungarian Golf - Kincses Kalendárium 2013.
P. 167

167



                                                                                           HUNGARIAN golf



                                                                       iközben egy őszi délutánon az ablaknál ülve,
                                                                       egy bögre forralt bor mellett elmerültem
                                                                       Liszkay Mihály életművében, óhatatlanul is

                                                               Hamvas Béla A bor fi lozófiája című műve jutott eszem-
                                                               be újra és újra. Ahogy Hamvas vissza-visszatér köny-     ÁS
                                                               vében a bor és a zene összefonódásához, úgy érzett rá
                                                               ösztönösen a Pangyér dűlő borásza erre az esszenciális
                                                               kapcsolatra a bor és a zene között. Ahhoz viszont, hogy
                                                               megtudjuk, milyen utat járt be Liszkay, hogy végül tö-   Z
                                                               kéletes ötvözetét adja e két dionüszoszi attribútumnak,
                                                               vissza kell repülnünk az időben majdnem hatvan évet…
                                                                                                                        A
                                                               1956-ot írtunk, amikor Liszkay Mihály tizenhét évesen
                                                               nekivágott a nagyvilágnak. Maga mögött hagyott min-
                                                               dent, és Jugoszláviába indult, ahol egy évet töltött mene-
                                                               külttáborban, míg továbbutazhatott Hollandiába. Hágá-    UT
                                                               ban folytatta tanulmányait, ahol érettségit szerzett, majd
                                                               a Maastrichti Hotel Management iskolában diplomázott.
                                                               Első állásaként az annak idején a Monimpex által létre-
                                                               hozott exkluzív Tokay étterem vezetője volt Rotterdam-
                                                               ban. Hamar kibontakozni látszott azonban, hogy a sors
                                                               nem csak ezt az utat szánta neki. Felmondott, és abszo-
                                                               lút hallását kihasználva, bárzongoristaként dolgozott to-
                                                               vább, és egyidejűleg gasztronómiai gyakorlatát gazdagí-
                                                               totta Európa országaiban. Mint bárzongorista a Hilton
                                                               Hotel szerződtette le.  Élete ekkoriban kezdett egyre in-
                                                               kább egy életrajzi dráma főszereplőjének életére hasonlí-
                                                               tani, ugyanis gyakran három-négy munkakörben dolgo-
                                                               zott egyszerre London, Párizs, Isztambul városaiban és a
                                                               New York és Rotterdam között közlekedő „New Rotter-
                                                               dam” utasszállító hajón. Reggelente pincérként, szakács-
                                                               ként ébredt, délután a zongora mögött ülve kápráztatta
                                                               el a hajó utasait, hogy végül éjszaka Hága tengerpartján
                                                               játsszon a nagyérdeműnek.

                                                               1964-ben, huszonnégy évesen megnyithatta Maastricht-
                                                               ban saját éttermét, melyet a második, majd harmadik ét-
                                                               terme követett Maastricht centrumában, amit egy kö-
                                                               zépkori vízimalomból alakított ki, s afféle kis magyar

                                                               szigetként is működött a városban, ahol a vacsorák alatt
                                                               Boros Lajos cigányzenekarát hallgathatták a felsőbb kö-
                                                               rökből érkezett vendégek, és Liszkay Mihály a kora reg-
                                                               geli órákig zongorázott nívós vendégkörének. Első saját
                                                               éttermét hamarosan három másik követte. 1976-ban Brit
                                                               Kolumbiába (Kanada) emigrált, itt három évet a sziklás
                                                               hegyekben töltött, ahol egy húszezer hektáros üdülőnek
                                                               volt vezetője. Később a kanadai Earls étteremlánccal állt
                                                               összeköttetésben, ő maga pedig Vancouverben élt család-
                                                               jával. Ekkor sokan talán már úgy döntöttek volna, ideje
                                                               ledobni a horgonyt. Liszkayt viszont épp ekkor érte el az
                                                               érdeklődés a magyarországi változások iránt, és az Earls
                                                               étteremlánc képviseletében több étterem megnyitásának
                                                               céljával visszatért Magyarországra.

                                                               Itthon azonban nem az fogadta, amire számított. A leg-
                                                               több hazatérő emigránshoz hasonlóan ő is megvalósí-
                                                               tásra váró vágyakkal, álmokkal és szerencsére megfelelő
   162   163   164   165   166   167   168   169   170   171   172