Page 167 - Hungarian Golf - Kincses Kalendárium 2013.
P. 167
167
HUNGARIAN golf
iközben egy őszi délutánon az ablaknál ülve,
egy bögre forralt bor mellett elmerültem
Liszkay Mihály életművében, óhatatlanul is
Hamvas Béla A bor fi lozófiája című műve jutott eszem-
be újra és újra. Ahogy Hamvas vissza-visszatér köny- ÁS
vében a bor és a zene összefonódásához, úgy érzett rá
ösztönösen a Pangyér dűlő borásza erre az esszenciális
kapcsolatra a bor és a zene között. Ahhoz viszont, hogy
megtudjuk, milyen utat járt be Liszkay, hogy végül tö- Z
kéletes ötvözetét adja e két dionüszoszi attribútumnak,
vissza kell repülnünk az időben majdnem hatvan évet…
A
1956-ot írtunk, amikor Liszkay Mihály tizenhét évesen
nekivágott a nagyvilágnak. Maga mögött hagyott min-
dent, és Jugoszláviába indult, ahol egy évet töltött mene-
külttáborban, míg továbbutazhatott Hollandiába. Hágá- UT
ban folytatta tanulmányait, ahol érettségit szerzett, majd
a Maastrichti Hotel Management iskolában diplomázott.
Első állásaként az annak idején a Monimpex által létre-
hozott exkluzív Tokay étterem vezetője volt Rotterdam-
ban. Hamar kibontakozni látszott azonban, hogy a sors
nem csak ezt az utat szánta neki. Felmondott, és abszo-
lút hallását kihasználva, bárzongoristaként dolgozott to-
vább, és egyidejűleg gasztronómiai gyakorlatát gazdagí-
totta Európa országaiban. Mint bárzongorista a Hilton
Hotel szerződtette le. Élete ekkoriban kezdett egyre in-
kább egy életrajzi dráma főszereplőjének életére hasonlí-
tani, ugyanis gyakran három-négy munkakörben dolgo-
zott egyszerre London, Párizs, Isztambul városaiban és a
New York és Rotterdam között közlekedő „New Rotter-
dam” utasszállító hajón. Reggelente pincérként, szakács-
ként ébredt, délután a zongora mögött ülve kápráztatta
el a hajó utasait, hogy végül éjszaka Hága tengerpartján
játsszon a nagyérdeműnek.
1964-ben, huszonnégy évesen megnyithatta Maastricht-
ban saját éttermét, melyet a második, majd harmadik ét-
terme követett Maastricht centrumában, amit egy kö-
zépkori vízimalomból alakított ki, s afféle kis magyar
szigetként is működött a városban, ahol a vacsorák alatt
Boros Lajos cigányzenekarát hallgathatták a felsőbb kö-
rökből érkezett vendégek, és Liszkay Mihály a kora reg-
geli órákig zongorázott nívós vendégkörének. Első saját
éttermét hamarosan három másik követte. 1976-ban Brit
Kolumbiába (Kanada) emigrált, itt három évet a sziklás
hegyekben töltött, ahol egy húszezer hektáros üdülőnek
volt vezetője. Később a kanadai Earls étteremlánccal állt
összeköttetésben, ő maga pedig Vancouverben élt család-
jával. Ekkor sokan talán már úgy döntöttek volna, ideje
ledobni a horgonyt. Liszkayt viszont épp ekkor érte el az
érdeklődés a magyarországi változások iránt, és az Earls
étteremlánc képviseletében több étterem megnyitásának
céljával visszatért Magyarországra.
Itthon azonban nem az fogadta, amire számított. A leg-
több hazatérő emigránshoz hasonlóan ő is megvalósí-
tásra váró vágyakkal, álmokkal és szerencsére megfelelő